SGK’e haciz koyar mı?
SSI borcu da hükümet tarafından tahsil edildiğinden, bu borçlar için elektronik hacizler yapılabilir. “Kamu alacakları” olarak adlandırılan tüm hükümet borçları, elektronik haciz başvurusu yoluyla tahsil edilir.
SGK borcundan icra gelir mi?
Bu kapsamda borçluların SGK süresi içerisinde tahsil edilemeyen alacakları, bankalardaki mevduatları, trafik kayıtları, taşınır ve taşınmaz malları vb. ile ilgili olarak üçüncü kişiler nezdindeki hak ve alacakları dikkate alınarak haciz konulabilir.
SGK’ya icra takibi yapılabilir mi?
SSI aleyhine icra takibi başlatılamaz. Sosyal Sigorta Kurumu aleyhine açılan icra takibinde mahkeme icra takibinin durdurulmasına karar verdi.
SGK ne zaman haciz koyar?
Ödeme emrinin tebliğinden itibaren, ödeme emrinin kesinleşmesinden sonra (ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 7 gün) borcun ödenmemesi halinde SGK, icra memurları vasıtasıyla haciz işlemleri başlatır.
SGK icrası nasıl kaldırılır?
Torba7440 sayılı Kanuna göre sigorta ve vergi borçları nedeniyle önceki hacizlerin kaldırılması. Haczedilen taşınır ve taşınmaz malların sonradan kaldırılması ve tapuda bulunan taşınmaz mallar üzerindeki ipoteklerin kaldırılması borcun ödenmesine bağlıdır. Borç ödenene kadar hacizin kaldırılması mümkün değildir.
SGK bankaya bloke koyabilir mi?
Mali, SSI, kredi ve yurt kurumları ve benzeri devlet kurumları, bu kurumlara borcunuz varsa ve ödeme gecikirse hesabınızı kısmen veya tamamen dondurabilir. Bu kurumlara ek olarak, MASAK olarak da bilinen Mali Suçları Araştırma Kurulu da hesapları dondurabilir.
SGK borcunu ödemezsem ne olur?
Öncelikle, borçlar birikmeye devam ederse, Sosyal Sigorta Kurumu (SGK) tarafından haciz ve müsadere gibi yasal işlem yapılabilir. Bu durum, borçlunun varlıklarına el konulması riskini doğurur. Ayrıca, ödenmemiş UHI primleri sağlık hizmetlerine erişimde kısıtlamalara yol açabilir.
2024 SGK affı ne zaman çıkacak?
2024 yılında torba yasaya dahil edilmesi beklenen Bağ-Kur Borç Affı Yönetmeliği’nin yılın ikinci çeyreğinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Af yönetmeliği, geçmiş prim borçlarındaki faiz ve gecikme cezalarını ortadan kaldıracak ve anapara borçlarını taksitler halinde veya peşin ödeyecek.
SGK borcu ne kadar olursa ihaleye girebilirim?
1 Ekim 2024 tarihinden itibaren SGK’ya 5.000 TL’nin üzerinde nihai borcu olan kişiler ihalelere katılamayacak.
SGK icra ödemesi nasıl yapılır?
İcra takibine konu borçlar ve bu borçların ertelenerek taksitlendirilmesi halinde aylık taksitler halinde ödemeler, kurumun internet sitesinde yer alan E-SGK kredi kartıyla prim ödeme bölümünden günün 24 saati yapılabilmektedir.
İcra borcu ödenmezse ne olur?
Borçlu ödeme emrine itiraz etmezse veya borçlarını ödemezse mallarına el konulur. Haciz halinde borçlunun mallarına el konulur, bu mallar satışa sunulur ve alacaklıya ödeme yapılır.
Sigorta tespit davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Bu nedenle, 6100 sayılı Kanuna göre kesinleşmeden önce infazı mümkün olmayan konulardaki kararlar ile tebligat tespit davaları sonucunda verilen kararlar kesinleşmeden önce infaz edilemez; bu yöndeki kararlara ilişkin başvuruların, kesin karar verildikten sonra yapılması gerekir.
SGK neden tebligat gönderir?
Düzenlemeye göre, SGK idari para cezaları, icra takibine konu sigorta primleri, işsizlik maaşı vb. taleplerini e-tebligat yöntemiyle iletecek. İşveren tarafından verilen adrese ulaşan tebligat, o tarihi izleyen 5. günün sonunda teslim edilmiş sayılacak.
SGK borcu taksitlendirilir mi?
Buna göre, ödeme planına göre erteleme talep edilen borç tutarının en az %10’u ilk taksit (peşinat) olarak belirlenir ve kalan borç eşit olarak taksitlere bölünerek ödeme planı oluşturulur. Erteleme süreci ilk taksitin tamamının ödendiği tarihte başlar.
SGK haciz sorgulama nasıl yapılır?
E-devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama alanına “e-lien” yazmamız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra seçenekler arasında araç rehinini sorgulama seçeneği de çıkacak. İsterseniz buradan da kontrol edebilirsiniz. Sorgulamanızdan sonra adınıza e-lien olup olmadığını öğreneceksiniz.
E-haciz hangi borçları kapsıyor?
e-Haciz, devlete ödenmemiş borçları tahsil etmek için başlatılan elektronik varlıklara el koyma sürecidir. Devlete, kamu borçlarına veya bireysel borçlara ödenmemiş borçlar elektronik haciz sürecinin başlamasına yol açabilir. Elektronik haciz sırasında borçlunun maaşı dondurulur.
SGK maaş hesabına haciz koyabilir mi?
Yargıtay’ın ilgili kararına göre, 5510 sayılı Kanunun 93. maddesi uyarınca aylığın bloke edilmesi yasaktır ve İ.İ. maddesi uyarınca bu mümkün değildir. 83 K. maddesi uyarınca ise bu mümkün değildir.
SGK’e-haciz ne zaman başlayacak?
Üzerinize konulan haciz tutarı ödenmezse, banka veya alacaklı haciz prosedürünü başlatacaktır. Bu yasal prosedürde, banka borcun 90 gün içinde ödenmesini talep eder. Ödeme doksan gün içinde yapılmazsa, bir haciz prosedürü başlatılacaktır.
SGK borcu yapılandırılır mı?
5510/60-g maddesi kapsamında sigortalı olanların, SGK’ya bağlı damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitim katkı borçları ile genel sağlık sigortası primi borçları yapılandırılabilecek.