Kaymakam atama yetkisi var mı?
Cumhurbaşkanına vali yardımcıları, kaymakamlar ve mülki sınır amirlerini atama yetkisi veren kararname Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, atama yetkilerinin kanunla düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Atamaya yetkili amirler kimdir?
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 8 ve 30 uncu maddelerine göre, il idaresi daire başkanının atanmasıyla atanan il merkez teşkilatına bağlı görevliler için valiler, ilçe şube müdürlerinin atanmasıyla atanan görevliler için ise kaymakamlar atama yapmaya yetkili amirlerdir.
Kaymakam valinin amiri midir?
5442 sayılı İl İdare Kanunu’na göre, Kaymakam ilçedeki hükümeti temsil eder ve genel ilçe idaresinin başıdır. Kaymakam bu sıfatla ilçedeki merkezi idarenin temsilcisidir. Kaymakamlar, Vali tarafından devredilen özel idari hizmetleri sağlar ve bu hizmetlerin yerine getirilmesinden Valiye karşı sorumludur.
Vali atamaya yetkili amir midir?
a) Atamaya yetkili şefler; b) Bakanlık ve Genel Müdürlük müfettişleri; c) İllerde valiler; d) İlçelerde kaymakamlar (İlçe idaresine bağlı şube müdürleri için valinin onayı gerekir.)
Vali kaymakama emir verebilir mi?
Vali ve kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başı, kaymakam ise ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (İBK md. 11/1, 32/1). Kolluk kuvvetlerinin amirleri ve memurları, valinin ve kaymakamın emirlerini derhal yerine getirmekle yükümlüdür (İBK md. 11/1, 32/1).
Kaymakam kimin amiri?
Devletimizin başı olan Cumhurbaşkanımızı illerde temsil etme yetkisine sahip tek görevliler, baş mülki amir olan Vali ve Kaymakamlardır. Bu nedenle, Anayasamızda ve kanunlarımızda öngörülen tüm görevler doğrudan veya dolaylı olarak illerde Vali ve Kaymakamlara aittir.
Atamaya yetkili makam kimdir?
Çeşitli mevzuata göre atamaya yetkili şefleri şu şekilde belirleyebiliriz: 1- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından atanan kişileri atamaya yetkili kişi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanıdır. 2- Görevlinin bağlı olduğu bakan, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanan kişilerin görevden alınması tedbirini alır.
Vali’nin disiplin amiri kimdir?
Yönetmelikte İçişleri Bakanlığı disiplin amirleri listesinde yapılan değişiklikle, daha önce Bakan Yardımcısı olan Valinin disiplin amirinin Bakan olarak atanması kararlaştırıldı.
Atamaya yetkili amir hangi cezaları verir?
Uyarı, kınama ve maaş kesintileri disiplin amirleri tarafından verilir.
Kaymakam kimden üstündür?
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan, Miralay ile Binbaşı rütbeleri arasında yer alan bir askeri rütbe olup, modern askeri rütbelerden Yarbay’a eşdeğerdir.
Vali mi üstün kaymakam mı?
Kaymakam, valinin emir ve talimatlarını yerine getirmekle yükümlüdür; B) Kaymakamlar, ilçe ile ilgili bütün konuları doğrudan doğruya kaymakama bildirir. Kaymakamlar ayrıca ilçe ile ilgili konularda bağlı oldukları valilerle de iletişim kurarlar.
Kaymakam memuru görevden alabilir mi?
İllerde valiler, il yönetimine bağlı tüm memurları ve şefleri görevden alabilir. İlçelerde, ilçe valileri, yasal gereklilikler karşılanırsa yetkileri altındaki herhangi bir memuru görevden alabilir. Öte yandan belediye başkanları, kendileri memur atarlarsa, o memuru görevden alabilir.
Vali kimlerden üstündür?
Valiler, yürütme organının bir organıdır ve eyalet hiyerarşisinde başkandan hemen sonra gelirler.
Valinin atama yetkisi var mı?
Bugün valilerin atanması, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 6. maddesi ve 1700 sayılı İçişleri Memurları Kanunu’nun 6. maddesiyle düzenlenmiştir. Buna göre; “Valiler, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayı ile İçişleri Bakanlığınca atanır.
Memur amirine selam vermek zorunda mı?
Memur her zaman amirini selamlamalı ve amir elini uzatana kadar amir el sıkışmak için elini uzatmamalıdır. Giriş ve çıkışlarda memur amirine yol vermeli ve yolunu tıkayacak şekilde durmamalıdır.
Kaymakamın atamasını kim yapar?
Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Yönetim Kurulu tarafından seçilip Bakanın onayı alındıktan sonra ortak karar ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanır. Kaymakam olarak sadece mülki idare hizmet sınıfından olanlar görev alabilir.
Kaymakamın kolluk yetkisi var mı?
Madde 32 – A) Kaymakam, ilçe sınırları içinde genel ve özel kolluk kuvvetlerinin ve kuruluşlarının başıdır; B) Suç işlenmesini önlemek, kamu düzenini ve güvenini korumak için gerekli tedbirleri alır. Bu amaçla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini kurar.
Kaymakamın idari vesayet yetkisi var mı?
Kaymakamın mahalli idareler üzerindeki bu denetim yetkisi bir vesayet yetkisidir. Ancak kaymakamın işlemlerin onaylanması ve iptali gibi özel vesayet yetkilerine sahip olabilmesi için bu yetkilerin kendisine kanunla ayrı ve açıkça verilmiş olması gerekir.
Kaymakam görevden alabilir mi?
Örneğin DMK’nın 138. maddesinde görevden alınabilecek kişiler şöyle sıralanmıştır: a) Atama yapma yetkisine sahip amirleri, b) Bakanlıklar ve genel müdürlük müfettişleri, c) İllerde valiler, d) İlçelerde kaymakamlar.