İmtiyaz verme yetkisi kime aittir?
1924 Anayasası’nın 51. maddesinde, imtiyaz sözleşmeleri ve şartları hakkında Danıştay’ın görüşünü aldıktan sonra, Bakanlar Kurulu’nun bu konuda karar vereceği hükme bağlanmış olup, aynı Anayasa’nın 26. maddesinde ise imtiyaz sözleşmelerini onaylama ve iptal etme yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğu hükme bağlanmıştır.
İmtiyaz sözleşmesi kimle yapılır?
İmtiyaz sözleşmesi, özel şirket ile kamu hizmetini belirli koşullar altında sunmayı üstlenen idare arasında yapılan bir idari sözleşmedir.
İmtiyaz nedir hukuk?
Hizmetin; özel hukuk tüzel kişileri tarafından, genellikle çok uzun süreli bir “yönetim sözleşmesi” uyarınca, sermayesi, kârı, zararı ve zararı özel hukuk tüzel kişisine ait olmak üzere, idarenin gözetim ve denetimi altında kullanılmasına GİZLİLİK denir.”
İmtiyaz yoluyla devir nedir?
İmtiyaz sözleşmesinin amacı, bir kamu hizmetini kurmak ve işletmektir. Sözleşmenin kapsadığı kamu hizmeti, imtiyaz sahibinin kâr ve zararının kendisine ait olması koşuluyla kurulur ve işletilir. Ayrıcalıklı tarafa ise idareden parayı tahsil etme hakkı verilir.
Hukukta imtiyaz hakkı nedir?
Franchise kelimesi “imtiyaz” anlamına gelir. Bir kavram olarak, bir işletmenin ürününü, hizmetini, kalitesini ve adını bir ücret karşılığında başka bir işletmeye sunması anlamına gelir.
İmtiyaz usulu nedir?
Kamu hizmeti ayrıcalığı, kamu hizmetinin belirli bir süre için kurulması ve işletilmesi veya kurulu bir kamu hizmetinin idare ile özel kişi arasında yapılan bir sözleşmeye göre işletilmesi, masrafları, kârı ve zararı özel kişiye ait olmak üzere yürütülmesi işlemidir.
İmtiyaz hakkı nedir?
“İmtiyaz; ‘Temettü, tasfiye payı, rüçhan ve oy hakkı gibi haklar veya kanunda öngörülmeyen yeni bir pay sahibi olma hakkı ile ilgili olarak bir paya tanınan üstün bir haktır.’ Tasarının 360. maddesinde yönetim kurulunda temsil hakkına imtiyaz tanınabileceği hükme bağlanmıştır.
İmtiyaz sahibi nedir?
Dilimize Arapçadan giren imtiyaz kelimesi meyz kökünden türemiştir. Meyz “ayırmak”, “imtiyazlı olmak” ve “artırmak” anlamına gelirken, “imtiyazlı” üstün ve ayrıcalıklı olarak kabul edilmek anlamına gelir. Ayrıcalıklı olmak için özel koşulların karşılanması veya başarıların elde edilmesi gerekir.
Türk Telekom imtiyaz sözleşmesi nedir?
Bu anlaşma ile 28 Şubat 2001 tarihinden itibaren 25 yıl süreyle her türlü telekomünikasyon hizmetinin verilmesi, gerekli tesislerin kurulması, diğer lisanslı işletmeciler tarafından kullanılması, pazarlaması ve telekomünikasyon hizmetlerinin sunulması hakkı tanınmıştır.
İmtiyaz bedeli nedir?
Türk Ticaret Kanunu’nun 478. maddesinde tanımlanan imtiyazlı pay; temettü, tasfiye payı, rüçhan ve oy hakkı gibi daha yüksek haklar sağlayan veya kanunda öngörülmeyen yeni bir katılma hakkı içeren paylardır.
İmtiyaz sistemi nedir?
İmtiyaz veya franchise sözleşmesi, bir hükümet, yerel hükümet, şirket, birey veya diğer tüzel kişi tarafından hak, arazi, mülk veya tesislerin verilmesidir. Su temini gibi kamu hizmetleri imtiyaz veya franchise sözleşmesi olarak işletilebilir. Bu, bir hükümet, yerel hükümet, şirket, birey veya diğer tüzel kişi tarafından hak, arazi, mülk veya tesislerin verilmesidir. Su temini gibi kamu hizmetleri imtiyaz olarak işletilebilir.
İmtiyazlı hizmet anlaşmaları nedir?
Hibe eden, kamusal kimliğe sahip bir kamu veya özel şirket olabilir. Ayrıcalıklı hizmet sözleşmelerine örnek olarak su arıtma ve tedarik hizmetleri, otoyol, otopark, tünel, köprü, havaalanı ve telekomünikasyon ağı sözleşmeleri verilebilir.
İmtiyaz sözleşmesi nedir?
İmtiyaz sözleşmesi; Bir kamu hizmetinin sermayesinin, idarece belirlenen şartlar altında yetki ve menfaatler sağlanması karşılığında, özel hukuk kişilerince sağlanması veya yürütülmesi, hizmetin bütün gider, kazanç, zarar ve ziyanının kamuya ait olması suretiyle yapılan sözleşmedir.
Devlet adına kim imtiyaz verir?
10 Haziran 1910 tarihli Kamu Amaçlı İmtiyazlar Kanunu, imtiyaz prosedürünü düzenleyen kanundur. Devlet adına imtiyaz verme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.
Belediye adına imtiyaz verme yetkisi kime aittir?
Madde 10 – Büyükşehir ve ilçe belediyeleri; Bu Kanun, Belediye Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine göre, sorumlu oldukları konularda belediyelere tanınan yetki, ayrıcalık ve muafiyetlere sahiptirler. Madde 11 – İlçe belediyelerinin imar uygulamalarını denetleme yetkisi şehir idaresine aittir (…)[18].
Devlet adına kim imtiyaz verir?
10 Haziran 1910 tarihli Kamu Amaçlı İmtiyazlar Kanunu, imtiyaz prosedürünü düzenleyen kanundur. Devlet adına imtiyaz verme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.
Belediye adına imtiyazı kim verir?
Madde 10 – Büyükşehir ve ilçe belediyeleri; Bu Kanun, Belediye Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine göre görev alanlarına giren konularda belediyelere tanınan yetki, ayrıcalık ve muafiyetlere sahiptirler. Madde 11 – Belediye İdaresi, ilçe belediyelerinin imar uygulamalarını denetleme yetkisine sahiptir (…) [18].
Belediye başkanı hangi yetkilerini devredebilir?
Nikah kıyma yetkisini belediye başkanına verirken ve belediye başkanının bu yetkisini yazılı olarak bir memura devredebileceğini belirtirken, 3030 sayılı Kanun’un 14/k maddesi belediye başkanına “gerektiğinde şahsen nikah kıyma” yetkisi vermektedir. Bu durumda cumhurbaşkanı, devrettiği yetkileri geri almadan bizzat kullanabilir.
Belediyelerin asli görevleri nelerdir?
Belediyelerin görev ve sorumlulukları Belediyelerin başlıca sorumlulukları arasında imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel altyapı; çevre ve çevre sağlığı gibi hizmetler yer alır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Yıldızların Renkleri Ne Anlama Gelir