Alçak gönüllü olmak deyiminin anlamı nedir?
Alçakgönüllülük, genellikle alçakgönüllü insanlar için kullanılan bir terimdir. Kibirli olmamak, kendini aşağı görmemek ve kendini başkalarından üstün görmemek anlamına gelir. Alçakgönüllü olmak aynı zamanda bir kişinin saygılı olması ve yerini bilmesi anlamına gelir.
Alçakgönüllülük ne demek TDK?
Kendi değerini küçümseyen, mütevazı olan ve başkalarını küçümsemeyen insanlara mütevazı denir. Bunlar, özellikle işleri veya karakterleri açısından kendilerini övmeyen insanlardır.
Alçak gönüllü yerine ne kullanılır?
Mütevazi kelimesi, mütevazı anlamına gelir ve “alçakgönüllü” kelimesiyle eş anlamlıdır. Bu iki kelime bir cümlede eş anlamlı olarak kullanılabilir.
Alçak gönüllü insanların özellikleri nelerdir?
TDK’ya göre, alçakgönüllü bir insan olmak, kibirli davranışlardan ve kendini övmekten kaçınmak anlamına gelir. Bu tür insanların ortak özelliği, büyük başarılar elde ettiklerinde bile kendilerini övmemeleridir. Alçakgönüllü insanlar, başkalarının onları övmesinden hoşlanmazlar.
Alçak gönüllü nedir örnek?
Tevazu örnekleri nelerdir? Kendinizi diğer insanlardan üstün görmemek, nazik veya kibar olmak, mütevazı olmak anlamına gelir. Örneğin, bir kişi normal bir gelire sahip olmasına rağmen zengin olursa, ancak aynı insanlarla görüşmeye devam ederse, bu bir tevazu örneğidir.
Alçak gönüllü kişiler nasıl davranır?
Leary, PsyPost’a yaptığı açıklamada, “Alçakgönüllü insanlar, özel başarılarının veya niteliklerinin kendilerine bağlı olmadığına inanan, tıpkı herkes gibi birçok eksikleri, zayıflıkları, sorunları ve hataları olduğunu kabul eden kişilerdir.” dedi.
Alçak gönüllülük neden önemlidir?
Alçakgönüllülük insanlara saygı duymak demektir. Bir şeyi başardığımız için övünmezsek, etrafımızdaki insanlar da kendilerini önemli hissedecek ve buna göre, dikkatli ve değerleri göz önünde bulundurarak hareket edeceklerdir.
Alçak gönüllülük eş anlamlısı nedir?
Sözlük tanımları ve etimolojisi: Tevazu kelimesinin anlamı güncel Türkçe sözlükte “humility” eş anlamlısıyla (TDK, t.y.) bulunmaktadır.
Küstah kime denir?
saygısız, kaba, nezaketsiz (kimse): Babasının sandalyesine edepsizce oturur, uzanmış gibi bacaklarını uzatır ve ahlaksız şeyler söyler. – Reşat Nuri Güntekin.
Alçak gönüllü olmak nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla “humble” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “humble” şeklinde olmalıdır.
Mütevazi kadın ne demek?
Mütevazı kelimesi, kendisiyle veya yaptıklarıyla övünmeyi sevmeyen, gösteriş yapmayan, mütevazı kişileri ifade eder.
Alçak gönüllü zıt anlamı nedir?
Tevazu, kendilerini başkalarından daha iyi görmeyen insanlar için kullanılan bir kelimedir. “Küstah” kelimesi günlük dilde “mütevazı” kelimesinin zıttı olarak kullanılır.
Alçak gönüllülük denince akla ne gelir?
Tevazu, alçakgönüllülük olarak da bilinir; Benim için bu, her şeyden önce: Mutlak karşısındaki konumunu bilmek demektir. Okyanusu algılamak, ama bir damla olmayı sevmek.
Mütevazi bir insan nasıl olur?
Alçakgönüllülük aynı zamanda kişinin kendine karşı tutumunu da içerir. Alçakgönüllü insanlar, öz eleştiri yapabilen ve gelişmeye açık olan kişilerdir. Kendi hatalarını kabul ederler ve başkalarının düşüncelerini ve geri bildirimlerini dikkate alarak sürekli olarak kendilerini geliştirmeye çalışırlar.
Tevazu sahibi olmak ne demektir?
Tevazu, alçakgönüllülük demektir. Bir yandan kibir, kayıtsızlık ve züppeliğin zıttı anlamına gelir, ancak diğer yandan yapılan her şeye tahammül edecek kadar aşırı bir tevazu ve hoşgörü olarak algılanmamalıdır. Aslında tevazuun özü, kendini bilmek ve buna göre hareket etmektir.
Alçak gönüllü olmak neden önemlidir?
Alçakgönüllülük insanlara saygı duymak demektir. Bir şeyi başardığımız için övünmezsek, etrafımızdaki insanlar da kendilerini önemli hissedecek ve buna göre, dikkatli ve değerleri göz önünde bulundurarak hareket edeceklerdir.
Alçak gönüllülük eş anlamlısı nedir?
Sözlük tanımları ve etimolojisi: Tevazu kelimesinin anlamı güncel Türkçe sözlükte “humility” eş anlamlısıyla (TDK, t.y.) bulunmaktadır.
Alçak insan kime denir?
Aşağılık kompleksi, bir kişinin diğerlerine kıyasla yetersiz ve değersiz hissettiği bir durumdur. Bu yetersizlik ve değersizlik hissi, kişide güvensizlik hissi yaratır.
Gönüllü olmak ne demek?
Gönüllü; Toplumun yararına, maddi bir karşılık beklemeden, zamanını, bilgisini ve emeğini gönüllü olarak sunan kişi.